КТ”Подкрепа” – общи данни

Print

През 1988-1989 г. създаването на независими организации в България е закономерен процес, свързан тясно с политическата и икономическата обстановка, както в страната, така и в целия, тъй наречен, социалистически лагер. Отделни личности, десиденти, най-вече интелектуалци, поемайки голям риск, заявяват открито своята гражданска позиция за защита на човешките права в тоталитарната комунистическа държава.

 

Към края на 1988 г. в емисиите на чуждите радиостанции Свободна Европа, Дойче веле и БиБиСи се съобщава за създаването на Независимото дружество за защита правата на човека в България. Създатели са няколко непреклонни борци за човешки права, между които и д-р Константин Тренчев. Комунистическата власт в страната реагира на създаването на Дружеството с подслушване, обиски, арести и екстерниране от страната. На 11.01.1989 г. в дома на поета Петър Манолов е извършен обиск и иззет личния му архив, в резултат на което той обявява гладна стачка. Въпреки широкия международен и вътрешен протест, режимът няма намерение да отстъпи.

Репресиите срещу членовете на НДЗПЧБ провокират идеята за създаване на сдружение, поставящо си за цел защита на основните социални и трудови права на интелектуалеца. Новото сдружение е създадено по идея на д-р К. Тренчев и поета Петър Манолов на 8.02.1989 г., от няколко учредители: д-р К. Тренчев, Диана и Димитър Бояджиеви – художници от Пловдив, Кояна Иванова – студентка по медицина и др., а документите за регистрация на НЕЗАВИСИМИЯ СИНДИКАТ ‘ПОДКРЕПА’ са изпратени в Пловдивския съд на 11.02.1989 г. За председател на “Подкрепа” е избран д-р Константин Тренчев. Веднага след създаването на новата десидентска организация и обявяването й по западните радиостанции към осемте учредители се присъединяват още 15-20 души. С това започва първият етап от развитието на Независимия синдикат “Подкрепа” и неговата борба за оцеляване в условията на комунистическия режим. Започват и репресиите от страна на властта – обиск на 9.02.1989 г. в дома на д-р К. Тренчев в Стара Загора, осуетяване на събрание на синдиката в Карлово на 25.02.1989 г. от огромен брой униформени милиционери, принудително изселване от страната на членове на “Подкрепа”, арести на членове на организацията, осуетяване на събрание в дома на д-р К. Тренчев в Стара Загора чрез блокада не само на дома, но и на входовете и изходите на Стара Загора на 18.03.1989 г. отказ на съда да регистрира организацията.

На 4.05.1989 г. в Пловдив се води второ дело по регистрация на “Подкрепа”. Старите документи се оттеглят и се внася нов устав в Старозагорския районен съд. На 25 май същата година д-р К. Тренчев е арестуван заедно с Николай Колев – Босия и Антон Запрянов, вследствие апела за защита човешките права на българските турци, отправен от тях и други членове на “Подкрепа” и НЗДПЧ към правителството в навечерието на Парижката конференция. След 15-20 дни, през които са викани на разпит в Главно следствено управление на ул. “Развигор” в София много членове и симпатизанти на “Подкрепа”, между които Кояна Иванова, Огнян Велчев, Ирена Зафирова и др., са задържани Тодор Гагалов, отец Христофор Събев и Хасан Бялков. Д-р Константин Тренчев и Николай Колев-Босия обявяват протестна гладна стачка в затвора. В резултат на гладната стачка състоянието на д-р К. Тренчев, който малко преди това е получил инфаркт, се влошава и той е приет в болницата на затвора. Задържането трае до 4 септември 1989 г., когато под влияние на външен и вътрешен натиск режимът на Тодор Живков е принуден да ги освободи, без дори да бъдат обвинени.

Междувременно през лятото на 1989 г. протестите в тяхна защита не стихват. По това време “Подкрепа” ползва няколко квартири за събрания и акции на членовете си: във Велико Търново- на Стефан Комитов, в Белово – на семейството на д-р Тренчев, в Пловдив –на отец Амбарев и в София – на Ирена Зафирова. “Подкрепа” информира ежедневно Запада по телефона или чрез факсове за положението в страната и това на арестуваното ръководство на синдиката. “Подкрепа” организира подписка за освобождаването на задържаните и щафетна протестна гладна стачка. По идея на десидента Любомир Собаджиев в Русе е създаден Комитет 273 в защита на задържаните, наречен така по аналогия на члена от закона, по който са задържани лидерите на синдиката. През това време членове и симпатизанти на “Подкрепа” подготвят първата синдикална програма на свободен профсъюз от 45 години насам, която се приема на събрание във Велико Търново, по чудо неразтурено от властите. На 3.10.1989 г. в Белово се прави опит да се проведе събрание, за да се обсъдят акции във връзка с предстоящия в средата на месеца Екофорум. Събранието е осуетено от ДС и участниците са откарани в Пазарджик. След кратък арест са освободени. На 7.09.1989 г. като подарък за рождения ден на Тодор Живков е създадена Софийската организация на “Подкрепа” с председател Ирена Зафирова и секретар Волен Сидеров.

Принудени да се съобразяват с нормите на цивилизованото общество по време на Екофорума, властите допускат известно либерализиране в дейността на неформалните организации. Това позволява на “Подкрепа” да проведе в частен апартамент в София своята първа пресконференция пред наши и чужди журналисти. Въпросите и отговорите на тази пресконференция са безпрецедентни за едно тоталитарно общество.
На 26.10.1989 г. търпението на властите се изчерпва и се стига до сблъсък с активисти на Екогласност. Малтретирани са над 20 души. Между тях има и активисти на “Подкрепа”. Някои от тях са принудени да напуснат София. На 28 октомври се провежда събрание на синдиката под председателството на д-р К. Тренчев, на което се прави преглед на състоянието му и се взима решение той да се отвори за всички желаещи /не само работници на интелектуалния труд/, като същевременно се подготви Федеративен устав и се премине на Федеративен принцип, доказал своята ефективност в развитите общества. Започват регулярни събрания на синдиката в частни квартири или в Южния парк в столицата. Много бързо броят на членовете на синдиката нараства.

На 3.11.1989 г. се провежда първата от 42 години демонстрация в София, организирана от Екогласност. В демонстрацията участват и членове на “Подкрепа”, които за първи път издигат плакат с името на организацията, прието с въодушевление от гражданите. През декември 1989 г. “Подкрепа” организира масови шествия и демонстрации, в резултат на които се свиква Националната кръгла маса. В нея участват д-р К. Тренчев, Пл. Даракчиев и други представители на “Подкрепа”.
Д-р К.Тренчев, като президент на КТ “Подкрепа”, е един от учредителите на Съюза на Демократичните сили на 7.12.1989 г.

С това завършва първият етап в историята на “Подкрепа” и започва вторият-след 10 ноември.
През втория етап на развитието си КТ “Подкрепа” се структурира на федеративен принцип. Обособяват се отделните федерации и регионални структури на организацията.След нелеки стълкновения с няколко правителства, КТ “Подкрепа” си извоюва и сграден фонд в София и страната, където да настани централата и структурите си. “Подкрепа” винаги е считала, че само едно свободно и демократично общество е способно да й осигури истинско поле за нормална синдикална дейност.

В настоящия момент, възползвайки се донякъде от настъпилите промени в политическия живот, Конфедерацията стъпи на здрава, чисто синдикална позиция, доказвайки по този начин правотата на идеята за възникването й. От 1989 г. досега КТ “Подкрепа” провежда седем редовни конгреса, на които преизбира д-р К. Тренчев за свой президент с абсолютно мнозинство. Харизматичната личност на д-р К. Тренчев играе немалка роля в израстването на “Подкрепа” в съвременен тип синдикална организация. Успехите, постигнати от Конфедерацията в решаването на многобройните синдикални проблеми и конфликти напълно доказват това.
КТ “Подкрепа” води множество митинги, протести, шествия и стачки през годините, повечето от които завършват успешно със желания резултат.

КТ “Подкрепа” води две национални стачки: една срещу правителството на А. Луканов през 1990 г. и втора срещу правителството на Ж. Виденов през 1997 г. И двете национални стачки са предизвикани от неимоверно тежкото социално положение на хората в България, от нарастващата инфлация и безработица, и прогресивното обедняване на народа. И двете стачки са с чисто синдикални искания и са израз на борба за достойно съществуване на Българската нация. Стачките довеждат до смяна на правителствата на Луканов и

Виденов и временно овладяване на ситуацията в страната.
От 1994 г. до момента президент на КТ “Подкрепа” е д-р Константин Тренчев, а вицепрезидент инж. Димитър Манолов-член на “Подкрепа” от 1989 г. и основател, а впоследствие и председател на Синдиката на строителите.

В момента КТ “Подкрепа” наброява над 150 000 члена, обединени в 36 регионални синдикални съюза, 30 федерации и национални синдикати и 4 асоциирани организации.
Още от лятото на 1989 г. започват да се установяват връзки на солидарност със синдикални централи в чужбина. Особено приятелски отношения КТ “Подкрепа” поддържа с полския профсъюз “Солидарност”.

Бяха установени контакти, прераснали в тясно сътрудничество с Форс Увриер /Франция/, АФТ-КПП /САЩ/, профсъюзни централи от Испания, Италия, Швеция, Германия, Унгария, Румъния, бившите съветски републики и Египет.

КТ “Подкрепа” е първата синдикална организация на България приобщена към Международната Конфедерация на Свободните профсъюзи. Президентът на КТ “Подкрепа” д-р К. Тренчев е вицепрезидент на Международната Конфедерация на Свободните Профсъюзи през периода 1992-1996 г. Понастоящем е член на директорския борд на Европейската Конфедерация на Профсъюзите, в която КТ “Подкрепа” е член от 1995 г.

Европейската Конфедерация на Профсъюзите /ЕКП/ е създадена на 8 февруари 1973 година с цел да защитава интересите на работниците и служителите на европейско ниво и да ги представлява пред институциите на Европейския съюз. Днес в нея членуват повече от шестдесет милиона работещи, обединени в 81 национални синдиката от 37 европейски страни, както и в 12 европейски индустриални федерации.

Структурата на ЕКП е демократична – върховен орган е Конгресът, който се свиква на всеки пет години и избира членовете на Изпълнителния съвет, Президента, Генералния секретар и двама Заместник генерални секретари. На последният редовен Конгрес в Прага през 2003 г. за Президент на ЕКП беше избран г-н Кандидо Мендес Родригес, а за Генерален секретар – г-н Джон Монкс.
Изпълнителният съвет на ЕКП се събира на сесии пет пъти годишно. Той се състои от представители на синдикалните организации, излъчени съобразно броят на техните членове. Изпълнителния съвет взема решение за състава и мандата на представителната делегация от ЕКП, която участвува в преговорите с работодателските организации в рамките на европейския социален диалог.
Дирекционният съвет на ЕКП се състои от 21 души, избрани от членовете на Изпълнителния съвет и негово задача е да следи за спазването и изпълнението на взетите решения Той заседава единадесет пъти годишно.

Понастоящем глобализацията на световната икономика, приключилите процеси на разширяване на Европейския съюз и създаването от общ пазар на труда, поетапното въвеждане на единната европейска валута, подписването на Европейската Конституция и повишаващото се значение на европейското законодателство неминуемо поставят пред синдикатите от отделните страни нови предизвикателства и по-високи отговорности. За да са в състояние адекватно да провеждат преговори в защита на интересите на членовете си на национално ниво, синдикатите неминуемо се нуждаят от добре обоснована и координирана политика на европейско ниво. В тази връзка главна задача на ЕКП е развитието на Европейския социален модел и диалог и изграждане на силна социална и обединена Европа, защищаваща благоденствието и благополучието на всички свои граждани чрез:

Създаване на необходимите условия за спазване на демократичните принципи и политическата свобода.
Непрекъсната борба за зачитане на фундаменталните човешки и синдикални права.
Борба за премахване на всички форми на дискриминация по полова, расова, етнически или възрастова принадлежност.
Утвърждаване принципите на равни възможности и равнопоставеност между половете.
Постигане на устойчиви и стабилни темпове на развитие чрез изграждане на икономика, основана на достиженията на науката “Икономика на знанието”.
Утвърждаване на демократичните принципи в развитието на икономиката – достойно заплащане и осигуряване на положения труд и непрекъснато подобряване на условията на труд и живот на работещите и техните семейства.
Осигуряване на гражданите на Обединена Европа на условия за обучение през целия живот и непрекъснато повишаване на квалификацията.

Създаване на общество основано на принципите на уважението към човешкия живот, личната свобода на индивида , справедливостта и солидарността

При изпълнението на своите разнородни и отговорни функции и задачи ЕКП си партнира с :

Всички институции на Европейския съюз с цел развитие и усъвършенстване на принципите на Европейският социален модел. Ежегодно участвува в Тристранната пролетна сесия за оценка достиженията на Лисабонската стратегия 2000-2010. ЕКП играе изключително важна роля и участвува активно в процесите на изготвянето на Европейското законодателство най-вече по темите касаещи здравето, достойното заплащане, социалното и здравното осигуряване, намаляването на рисковете и подобряването на условията на труд на работещите и техните семейства. Активното участие в законотворческия процес на Европейския съюз се състои в консултиране и представяне на експертни становища пред Европейската комисия и Европейския парламент за приемането на решения свързани със трудовата заетост, условията на труд, безопасността и здравето при работа, социалното и здравното осигуряване, образованието и макроикономическата политика. ЕКП също така изпълнява координираща функция при участието на представителите на синдикатите в най-разнородни консултативни органи – Икономически и социален съвет, Европейската Агенция за Професионално обучение, Икономическия и финансов комитет и други.

Съвета на Европа , МОТ и други европейски организации, имащи отношение към проблемите на работниците и служителите и защитата на техните права и интереси.

Работодателски организации на Европейско ниво за задълбочаване на социалния диалог и колективното трудово договаряне на европейско ниво. ЕКП е активен участник в колективното трудово договаряне на европейско ниво в 33 промишлени сектора.
КТ ”Подкрепа” е със статут на наблюдател в ЕКП от януари 1994 г., като от декември 1995 г. е приета за пълноправен член на голямото европейско синдикално семейство. Членове на Изпълнителния съвет на ЕКП са д-р Константин Тренчев – Президент на КТ ”Подкрепа” и инж. Димитър Манолов – Вицепрезидент на КТ ”Подкрепа”. На Десетия редовен Конгрес на ЕКП в Прага през 2003 г. за първи път от създаването на ЕКП българин, а именно д-р Константин Тренчев беше избран за член на Дирекционния съвет на ЕКП.

Tuesday the 20th. Joomla Template Maker. created by CryoCore 2012
Copyright 2012

©